Hammadde Fiyatlarında Normale Dönüş

Hammadde Fiyatlarında Normale Dönüş


Merhabalar

İçinde bulunduğumuz yaz sıcaklarını hissettiğimiz kadar geçen dönem ekonomi, finans ve emtia piyasalarındaki sıra dışı gelişmeleri yakından hissettik.

Covid 19 salgını sonrası kısıtlamalarda üretim kaynaklı daralmanın getirdiği arz talep dengelerinin bozulması neticesinde araç ve konut piyasasında olduğu gibi her alanda ciddi spekülatif fiyatlandırmalar yaşandı.

Bozulan dengelere birde Rusya, Ukrayna savaşı da eklenince küresel piyasalar çok uzun zamandır yaşamadığı şokla karşı karşıya kaldı.

Bu gelişmeler enerji, hammadde, maden ve metal sektörleri kadar her alanda anormal fiyat artışlarını getirdi. Sıra dışı süreçler doğal olarak ta enflasyon oranlarında ciddi yükselişleri sağladı.  Buna bağlı olarak  İşçilik maliyetlerine yapılması zorunlu artışların olduğu dönemlere hep birlikte şahit olduk.

 

Geçen sürecin kısa özetinden sonra önümüzde ki dönemin ne getireceği ile ilgili tahminde bulunmak gerçekten zor. Ancak güncel olarak piyasaların ateşinin bu aylarda azaldığı dengelerin biraz daha oturmakta olduğunu görüyoruz.

Bu dönemi normale yaklaştıran başlıca sebepler üretimlerin tekrardan hızlanması, panik halindeki hammadde tedariklerinde stok seviyelerinin yükselişi sonucu taleplerin düşmesi olarak özetleyebiliriz. Uzak doğu piyasalarının da geçen dönemde tam randımanlı çalışamaması da sürece olumlu yönde katkıda bulundu.

 

ALÜMİYUM PROFİL  LME BAZINDA SON 1 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE…

 

 

Güncel gelişmeler üzerine hammadde fiyatlarındaki anormal yükselişin sonlandığı, maliyetleri etkileyen fiyatların aşağı yönlü ivme kazandığı bir döneme girdik. Umulur ki süreç bu şekilde devam eder ve daralan piyasalar biraz daha rahatlar.  

 

Bu vesile ile tüm tedarikçi ve müşterilerimizin kurban bayramını tebrik eder, işlerinde bol kazançlar dilerim.                                                                        

 

Fehmi Kaynar

Doğuş Kalıp A. Ş. Yön. Kur. Baş.