Hammadde Fiyatlarında Anormal Artış

Hammadde Fiyatlarında Anormal Artış

Son bir buçuk sene içinde Covid-19 pandemisi kaynaklı kısıtlamalar sebebiyle tüm üretimlerinde olduğu gibi maden sektörünün de olumsuz etkilenmesine neden oldu.

Sanayi ve endüstriyel ürünlerin hammadde tedarikinde yaşanan zorluklar ciddi fiyat artışlarına neden olmaktadır.

Bu artışlar periyodik olarak 30-45 gün aralıklı maliyetlerde güncelleme yapma mecburiyeti getirdi.

Birçok firma üretim hammadde girdilerinde ki bu değişkenleri ister istemez ürün fiyatlarına yansıtmak zorunda kalmıştır.


Hindistan’da alüminyum üretiminde yoğun olarak kullanılan kömürün tedarikinde karşılaşılan sorunların bazı tesislerin üretimlerinde aksamasına yol açması, alüminyum arzının düşeceği endişelerine neden oldu. Ayrıca Çin’in karbon emisyonunu düşürme amacıyla üretimi azaltması arzın daha da düşeceği baskısıyla alüminyum fiyatları son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Londra Metal Borsası (LME) 3 ay vadeli alüminyum fiyatı Mayıs 2011'den bu yana görülen en yüksek seviye olan 2734,50 dolar/ton’a kadar çıktı.

Alüminyum fiyatları geçen yıl (Eylül 2020) 1739 dolar/ton olarak gerçekleşmişti. Geçen ay (Ağustos 2021) ise 2610 dolar/ton fiyatlarından işlem görmüştü.

 

 

 

Diğer taraftan çelik fiyatları Mayıs 2021’de tüm zamanların rekorunu kırarak 206 dolar/ton seviyelerini gördü. Tayvan çeliği fiyatları geçen yıl (Eylül 2020) 92 dolar/ton olarak gerçekleşmişti. Geçen ay ise 188 dolar/ton’dan işlem görmüştü.

 

 

Ayrıca Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinin Çin’e uyguladığı ek gümrük vergileri nedeniyle Türkiye’ye olan talebin artması da iç piyasadaki dengeleri olumsuz etkilemektedir. Termin sürelerinde ciddi sıkıntılar yaşanmakta 3-4 hafta olan terminler 8-10 haftalara kadar çıkabilmektedir.

Sonuç olarak bu yükseliş ivmesinin ve termin sıkıntılarının bir süre daha devam edeceği genel görüş olarak belirtilmektedir.

Bayi ve müşterilerimizin ileride sıkıntı yaşamaması için bu tür durumlara karşı tedbirli olmalarını tavsiye ediyor, projelerinin aksamaması için ihtiyaçlarını daha önceden planlanmalarını ve termin tarihlerini daha esnek tutmalarını hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Fehmi Kaynar
Yönetim Kurulu Başkanı